Speedway

Speedway er en form for motorsykkelsport der førerne kjører på oval bane hvor svingene ikke er doserte, det vil si at de er helt flate slik at man ikke får noe hjelp fra banen mot å sladde. Store og langvarige sladder er da også karakteristisk for Speedway. På de rette strekningene kommer syklene opp i over 100 kilometer i timen, og førerne må kunne håndtere syklene sine på en spesiell måte ettersom de bare har ett gir, og de har heller ikke noen form for bremser på disse motorsyklene.

Sporten er populær i Europa, og har vært kjent siden 1920-tallet. I Norge finnes det i dag åtte speeway baner, i tillegg til at noen bruker travbaner til å kjøre på, hvilket passer fint siden kjøreunderlaget skal bestå av løst dekke. Internasjonalt er sporten underlagt FIM, det internasjonale motorsykkel forbundet, og dette er én av motorsykkelgrenene som det kjøres en Grand Prix-type løpsserie i hvert år, på likhet med Formel 1 for biler. Den sammenlagte vinneren etter hver sesong blir kåret til verdensmester det året. Dette blir kalt Speedway GP, og sesongen i år er godt over halvveis, med bare tre av totalt tolv løp igjen på timeplanen.

Femten førere konkurrerer i årets sesong, og amerikanske Greg Hancock leder for tiden serien med 112 poeng, foran briten Tai Woffinden med 98 poeng. I følge store sportsbettingsider på nett ser de fleste bookmakere ut til å enes om at Hancock også ligger best an til å vinne årest Grand Prix. På store spillsider gitt ham og Woffinden lave odds hele sesongen. I skrivende stund er det ikke odds på Hancock for løpet i Vojens, ettersom han har måttet stå over etter en brannskade han pådro seg på venstre hånd under det forrige løpet, som gikk av stabelen i Gorzow i Polen for to uker siden.

Det er første gangen siden Speedway GP begynte i 1995 at Hancock må stå over et løp, hvilket betyr at han har kjørt i alle 177 racene – inntil nå. Så for det inneværende racet er det Woffinden som har de laveste oddsene, selv om andre blant de beste kjørerne selv har uttalt at «alt fortsatt er åpent» for utfallet av sesongen.